Vreedzame school
De Vreedzame School is een compleet programma voor basisscholen voor sociale competentie en democratisch burgerschap. Het beschouwt de klas en de school als een leefgemeenschap, waarin kinderen zich gehoord en gezien voelen, een stem krijgen, en waarin kinderen leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen. Kinderen voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en voor de gemeenschap, en staan open voor de verschillen tussen mensen.
Mediatoren
Op de Meander zien wij dat terug in de lessen die gegeven worden vanuit de Vreedzame School, maar ook in de dagelijkse omgang waarin de kinderen elkaar opstekers geven en zelf conflicten oplossen. De kinderen worden hierin begeleid door (leerling)mediators, die daar speciaal voor opgeleid zijn. De kinderen leren op een positieve manier met conflicten om te gaan. Er wordt altijd gestreefd naar een win-win oplossing. Als kinderen er nog niet aan toe zijn om een conflict op te lossen, dan is er eerst ruimte om af te koelen.
‘Zo willen we het in onze groep.’
In de klassen zijn regels en afspraken zichtbaar, die de kinderen met elkaar aan het begin van het schooljaar maken. De kinderen leren samen verantwoordelijk te zijn en samen zorg te dragen voor de groep.
Verschillende thema’s
Door het jaar heen wordt er in blokken aan verschillende thema’s gewerkt, zoals ‘we horen bij elkaar, we lossen conflicten zelf op, we hebben oor voor elkaar, we hebben hart voor elkaar, we dragen allemaal een steentje bij, we zijn allemaal anders. ‘
De werkwijze van De Vreedzame School sluit aan op de visie van de Meander en de uitgangspunten van het montessorionderwijs. Voor meer informatie kijk op vreedzaam.nl